Millionbøde til Rosendahl for overtrædelse af konkurrenceloven

Bindende videresalgspriser samt begrænsning af forhandlernes mulighed for ”passive salg” har resulteret i en stor bøde til den danske designvirksomhed Rosendahl Design Group. Ifølge Konkurrencerådet har Rosendahl gennem ulovlige handlinger forsøgt at holde prisen kunstigt oppe på en række af virksomhedens produkter.

Rosendahl står bag en række danske designklassikere som bl.a. Kay Bojesens abefigurer og de ikoniske Kählervaser. Virksomheden har erkendt overtrædelsen og straffes med en bøde på 7,5 millioner kr.
Rosendahl Design Group står bl.a. bag de populære Kay Bojesen-aber. Foto: Rosendahl (presse)

Begrænsning af videresalg

Som en del af de ulovlige aftaler begrænsede Rosendahl muligheden for at forhandlerne kunne sælge varerne videre til andre forhandlere. Ligeledes gjorde Rosendahl det klart for forhandlerne, at virksomhedens varer skulle prissættes ens:

”Rosendahl har stillet krav til sine forhandlere om, at de ikke må sælge Rosendahls produkter videre til andre forhandlere, som henvender sig for at købe produkterne. Desuden skulle nogle forhandlere holde priserne på et vist niveau. På den måde har Rosendahl søgt at holde priserne oppe, uanset hvor forbrugerne købte Rosendahls designprodukter” fortæller Konkurrencerådets formand, Christian Schultz i en pressemeddelelse.

Aftalerne om de bindende videresalgspriser strider mod konkurrencereglerne, og har fundet sted i perioden fra 2017 til og med 2021.

En stor bøde

Som følge af den ulovlige praksis, som har stået på i en årrække, har Rosendahl Design Group modtaget en usædvanlig stor bøde. Ifølge Konkurrencerådets formand, Christian Schultz kunne bøde imidlertid have være endnu større. Konkurrencerådet har nemlig taget hensyn til, at Rosendahl selv har været med til at opklare sagen, hvilket ses som en formidlende omstændighed.

”Både bindende videresalgspriser og begrænsning af passivt salg er som udgangspunkt ulovligt ifølge konkurrenceloven. Rosendahl skal betale en bøde på 7,5 millioner kroner. Vi har her taget hensyn til, at virksomheden har medvirket til at opklare sagen” lyder det fra Christian Schultz.

I 2021 havde Rosendahl Design Group en rekordomsætning på 657 mio. kr. og et overskud på 67 mio. kr.

Du kan også læse nyheden hos Finans.dk ligesom du kan læse pressemeddelelsen fra Konkurrencerådet her.

VIRKSOMHEDSDATA.COM

Virksomhedsdata.com gør det nemt at finde potentielle kunder, leverandører og partnere indenfor din branche.

Drevet af Jysk Mediehus ApS       Kontakt: kontakt@jyskmediehus.dk