Mammen Mejerierne med rekordomsætning på 1,22 mia. kr.

Det kan godt betale sig at af producere mejeriprodukter. Sådan forholder det sig i hvert fald for den familieejede mejerikoncern, Mammen Mejerierne. Selskabets årsregnskab for 2021 er netop landet, og viser en rekordstor omsætning på 1,22 mia. kr.
Mammen Mejerierne producerer ost fra lokale køer til både ind- og udland

Stor efterspørgsel

Efterspørgslen på mejeriprodukter har været stigende mens mælkeproduktion på verdensmarkedet har været fladende. Disse forhold har været med til at sikre Mammen Mejerierne den rekordstore opsætning:

”Den stigende omsætning er i høj grad udtryk for stigende priser, som følge af en stor efterspørgsel på mejeriprodukter samtidig med, at der er et lavere udbud. Det lavere udbud kan tilskrives en generelt lavere mælkeproduktion på verdensmarkedet” skrives der i ledelsesberetningen.

Det er blevet dyrere at producere ost

Mammen Mejerierne blev etableret 1978, og har lige siden været drevet af familien Staunsbæk. I dag er det Lars Staunsbæk, der står i spidsen for virksomheden, og det er således ham, der har lagt sidste hånd på selskabets ledelsesberetning, hvor det bemærkes, at årets udvikling har været stærkt påvirket af corona-pandemien og den generelle mangel på mælk.

Den øgede omsætning er altså ikke ensbetydende med et rekordstort overskud. Mammen Mejeriernes indtjening er nemlig kommet under pres, da det er blevet dyrere at producere ost. De stigende omkostninger på foder har desuden fået mange landmænd til at spare på det dyrere kraftfoder, hvilket har påvirket produktionen negativt. Sidst men ikke mindst er forsyningskæderne og de stigende omkostninger til fragt også sat deres spor.

Indtjening under pres

”Indtjeningen blev i 2021 sat under pres af en turbulent situation i markederne. Her medførte en generelt stor efterspørgsel og et faldende udbud stigende produktions- og distributionsomkostninger. Det gjaldt blandt andet råvarer og hjælpematerialer, emballage og ikke mindst fragt” lyder det i ledelsesberetningen.

Med en presset indtjening er det naturligvis vigtigt at priserne følger med op, men sådan en udvikling er ikke altid lige nem at kontrollere. Mammen Mejerierne har således kæmpet for at få hævet salgspriserne, så de i højere grad matcher omkostningerne, men en række længerevarende kontrakter bevirker, at man ikke bare kan hæve prisen fra den ene dag til den anden:

»Der er altid en forsinkelse på at få hævet salgspriserne, når omkostningerne stiger. Det skyldes blandt andet længerevarende kontrakter med større samarbejdspartnere og ordrer til eksport som indgås måneder i forvejen. Koncernen er i høj grad lykkedes med at få priserne op, men forsinkelserne har påvirket indtjeningen i 2021,« lyder det i regnskabet.

En midtjysk familievirksomhed

Mammen Mejerierne A/S står i dag bag fire mejerier i Midt- og Østjylland; Mammen Mejeri i landsbyen Mammen ved Bjerringbro, Drøsbro Mejeri vest for Hammel, Onsild Mejeri sydvest for Hobro og Taul Mejeri nord for Bjerringbro. Mejerierne producerer en lang række forskellige oste, som både sælges i ind- og udland.

Mammen Mejeriernes direktør, Lars Staunsbæk, er anden generation i familievirksomheden, og har været ombord siden 1983. Det var hans far, der stiftede mejerikoncernen i 1978, og for nogle år siden blev det næste generationsskifte sat i værk, da sønnen Peter Staunsbæk trådte ind i selskabet.

Du kan også læse historien hos Finans.dk her.

VIRKSOMHEDSDATA.COM

Virksomhedsdata.com gør det nemt at finde potentielle kunder, leverandører og partnere indenfor din branche.

Drevet af Jysk Mediehus ApS       Kontakt: mrn@jyskmediehus.dk • Tlf. 92 43 91 41     
SE ALLE BRANCHERSitemap