Optiker: Sådan finder du den bedste optiker 

Har du brug for at få tjekket dit syn eller hjælp til at vælge briller og kontaktlinser, så kan du med fordel besøge en lokal optiker. Men hvilken optiker skal du vælge? På denne side kan du få tips og forslag til at vælge den rette optiker.
Find en optiker

Overvejelser

LÆS MERE

Udvalg

LÆS MERE

Hvad laver en optiker?

Optikere hjælper patienter med deres syn og øjensundhed. De måler øjnene til briller, tilpasser kontaktlinser og udfører andre synsprøver for at sikre, at patientens syn er korrekt. Optikere rådgiver også om valg af stel, linser og briller på recept, identificerer eventuelle øjensundhedsproblemer og rådgiver patienter om korrekt øjenpleje. Derudover, de kan give instruktion i pleje og tilpasning af kontaktlinser. Optikere skal holde sig ajour med udviklingen inden for øjenlægeteknologi, materialer, linser og stel.

Hvorfor er det vigtigt at benytte en optiker?

Både briller og kontaktlinser kan købes billigt på nettet, men det kan være risikabelt at købe disse produkter, uden at dine øjne er blevet efterset af en professionel optiker. Optikeren tjekker nemlig ikke kun hvilken brillestyrke, du har brug for, men holder også øje med eventuelle øjensygdomme. Hvis nogle af disse sygdomme ikke opdages i tiden, kan de være alvorlige.
Forkert styrke i briller kan medføre hovedpine og spændinger, men bruger du briller, der ikke passer til dig, kan det også påvirke dit syn negativt på længere sigt. I forhold til kontaktlinser kan det være mere alvorligt at undlade den jævnlige kontrol hos optikeren. Her tjekker optikeren nemlig ikke blot at du har de korrekte styrke i dine kontaktlinser, men også at dine øjne er sunde og får tilstrækkeligt med ilt.
Kontaktlinsens kant må heller ikke ligge langs iris, da dette kan beskadige øjet. Du øje og øjets krumning ændrer og udvikler sig med tiden, så den kontaktlinse der engang passede dig perfekt, kan med tiden blive uhensigtsmæssig for dig.

Overvejelser når du skal vælge optiker

Hvad bør du overveje, inden du beslutter dig for at benytte en specifik optiker? Nedenfor finder du tips til at vælge den bedste optiker i dit lokalområde.

Tips: Det skal du overveje, når du skal vælge optiker

Anmeldelser / omdømme
Udvalg
Pris
Beliggenhed
Åbningstider
Tryghed
Faciliteter

Anmeldelser og omdømme

Brug anmeldelser og anbefalinger fra familie og venner, når du skal vælge en optiker. Har du familie og venner, som kan anbefale en optiker i dit lokalområde, er det en god idé at lytte til dem. Gode erfaringer lover nemlig også godt, når du selv skal have tjekket dit syn og eventuelt vælge briller og kontaktlinser.
Kan du ikke få anbefalinger fra venner og familie, kan du i stedet lede efter anmeldelser på nettet. Her kan du f.eks. kigge efter anmeldelser på Google, på Facebook eller Trustpilot.

Udvalg

Udvalget af briller og kontaktlinser kan naturligvis en rolle, når du skal vælge optiker, men hos mange danske optikere finder du et nogenlunde ensartet udvalg af produkter. Der kan naturligvis være forskel på, hvor mange forskellige brillestel som en optiker kan vise frem i butikken, men de fleste optikere forhandler stel fra de samme producenter. Det gælder desuden også for kontaktlinser.
Når du skal overveje udvalget af briller eller kontaktlinser kan det dog være belejligt, hvis den valgte optiker kan præsentere dig for mange forskellige brilletyper. Du kan også overveje om der er nogle specifikke brille-mærker, du foretrækker.

Hvilken slags kontaktlinser skal du vælge?

Kontaktlinser findes i flere forskellige typer, hvor endagslinser og månedslinser er de mest populære. Du skal således finde ud af, hvilken type linse, du foretrækker. Der kan være stor forskel på komfort og pris alt efter hvilken type kontaktlinse, du vælger.
Du skal også være opmærksom på, at det ikke er alle personer, som kan bruge de forskellige linse-typer. Øjets udformning, bygningsfejl, øjensygdomme og lignende kan være med til at afgøre hvilke kontaktlinser, du kan bruge. Kontaktlinserne skal altid passe til øjets krumning.

Endagslinser

Endagslinser er smarte fordi du ikke skal tænke så meget over hygiejne. Linserne skal nemlig ikke renses efter brug, men blot smides i skraldespanden. Hver dag kan du tage et nyt sæt kontaktlinser i brug.

Månedslinser

De klassiske månedslinser er et billigere alternativ til endagslinserne, men skal til gengæld også rengøres med kontaktlinsevæske hver aften, og opbevares i en særlig æske, når de ikke benyttes.

Hvilken slags briller skal du vælge?

Når du vælger briller, er det vigtigt at overveje dit ansigts form og vælge stel, der passer til hinanden. Du bør også tage hensyn til din recept, livsstil, budget og personlige smag, når du træffer din beslutning. Det kan være en fordel at prøve flere forskellige stelformer for at finde ud af, hvilken der passer bedst til dig, før du foretager et køb. Derudover er det vigtigt at sikre sig, at de linser, du vælger, er af høj kvalitet og giver tilstrækkelig beskyttelse af dine øjne.
Optikeren sørger for at give ekspertrådgivning om de bedste stel og linser til dine individuelle behov. Med deres hjælp kan du finde det perfekte par briller, der passer perfekt og ser godt ud!
Mange optikere giver dig mulighed for at tage et eller flere brillestel med hjem på prøve. På denne måde kan du prøve dem i ro og mag i dine vante omgivelser, ligesom du kan vise dem frem for familie og venner, og således høre deres mening.

Hvordan vurderer man hvilket brillestel, der passer til en?

Når du skal vurdere, hvilket brillestel der passer til dig, er det vigtigt at overveje din ansigtsform og kigge efter stel, der supplerer eller afbalancerer den. Tag hensyn til din livsstil, når du træffer din beslutning – hvis du f.eks. et meget aktiv, bør du prioritere briller, der passer til de forskellige fritidsaktiviteter.
Tænk også over hvordan brillerne passer til dit arbejdsliv. Tilbringer du meget tid foran en computer, er det vigtigt at brillerne – og ikke mindst brilleglasset – passer til dette. Det er bl.a. muligt at få brilleglas, som begrænser blue light fra skærme. Tilbringer du meget tid udendørs, så skal du sørge for, at brillelinserne giver tilstrækkelig beskyttelse mod UV-stråler.
Tænk desuden på dit budget og din personlige smag, når du foretager dit valg. Endelig er det vigtigt at prøve flere forskellige steltyper for at finde ud af, hvilket stel der passer bedst til dig, inden du køber. Det kan være en fordel at rådføre sig med en professionel optometrist eller øjenlæge for at få ekspertrådgivning om de bedste stel og linser til dig. Med deres hjælp kan du finde de perfekte rammer, der passer perfekt og ser godt ud.

Hvilke forskellige slags brillestel findes der på markedet?

Der findes mange forskellige typer stel på markedet, f.eks. metalstel, plaststel, stel uden kant og halvstensstel. Metalrammer er normalt holdbare og lette – det gælder bl.a. stel i titanium, mens plastikrammer fås i mange forskellige farver og stilarter.
Der findes også stel fremstillet af forskellige materialer som f.eks. træ, bambus og læder. Med så mange muligheder er du kan være sikker på at finde noget, der passer til dine individuelle behov og smag!
Brillestel og mode har altid gået hånd i hånd. Fra de klassiske aviators og wayfarers til de mest trendy statement-solbriller - hver sæson bringer en ny stil, der løfter dit look. Men med så mange valgmuligheder inden for briller kan det være svært at vide, hvad der er det rigtige for dig. Det er derfor, vi har skabt denne guide, der hjælper dig med at finde de perfekte rammer til din ansigtsform og personlige stil. Uanset om du er på udkig efter noget klassisk, frækt eller trendy, har vi et stel til dig. Så tag et kig rundt og find den brille, der passer bedst til dig!
Ud over moderigtige briller vil du også sikre dig, at dine briller er komfortable og funktionelle. Derfor har vi et bredt udvalg af linser i forskellige materialer og farvetoner. Vi har det hele fra lette plastrammer til brudsikre polycarbonatlinser. Og hvis du har brug for lidt ekstra hjælp til at finde den rigtige pasformer vores optikere altid klar til at hjælpe dig.

Hvad er betydningen af at få en øjenundersøgelse, før man køber briller?

Det er ekstremt vigtigt at få foretaget en øjenundersøgelse, før du køber briller, da det er med til at sikre, at du får den rigtige opskrift og de rigtige stel til dine behov. En optiker eller øjenlæge kan foretage præcise målinger for at holde dine øjne sikre og sunde.

Solbriller med styrke

Udover de helt almindelige typer briller, så kan din optiker også hjælpe dig med at finde solbriller med styrke. Solbriller med styrke kan give dig et klarere syn og større beskyttelse mod solens skadelige stråler.
De er også meget mere behagelige at have på end almindelige solbriller, da de giver en jævn fordeling af lyset i hele dit synsfelt. Det gør dem ideelle til dem, der tilbringer mange timer udendørs i solen eller i nærheden af skarpe lys. Solbriller med styrke giver ikke kun bedre beskyttelse mod UV-stråler og andre former for stråling, de forbedrer også klarhed og kontrast og reducerer samtidig blænding. Det gør dem til et godt valg for sportsfolk eller alle, der skal se klart i skarpt lys.

Pris

Briller og kontaktlinser fås i mange prisklasser. Prisen afhænger naturligvis af hvilket brillestel, du ønsker, men ofte er det brilleglassene, der har stor indflydelse på brillens samlede pris. Det gælder i særdeleshed hvis du har meget dårligt syn, har brug for glidende overgang, ønsker særligt tynde glas, anti-refleksbehandling eller lignende.
Når du går rundt i butikken og kigger på briller, er det som regel kun prisen på brillestellet, der er oplyst. Du skal således få optikeren til at give dig en samlet pris på brillen inklusive glas. Vælger du at gå på kompromis med tykkelsen på brilleglassene (tyndere glas er billigere), kan der være penge at spare. Bruger du glas med kraftig styrke, kan de være en dyr fornøjelse at vælge de tyndeste glas. Du skal dog være opmærksom på stel og brilleglas skal passe sammen. Accepterer du tykke glas, må du også acceptere et tykt / kraftigt stel.
Forskellige sundhedsordninger – heriblandt medlemskab af Sygesikring Danmark – kan hjælpe dig til at få billigere briller og kontaktlinser. Herudover tilbyder mange optikere mulighed for køb på afbetaling.
Vil du gerne have et par billige briller, så er det en god idé at holde øje med butikkernes tilbud og udsalg. Du kan ofte finde en optiker / brilleforretning med udsalg.
Mange optikere tilbyder gratis synsprøve i forbindelse med køb af briller, men det er altid en god idé at undersøge dette inden du får foretaget en synsprøve.
Prisen på kontaktlinser kan også variere ganske betydeligt. Her afhænger prisen naturligvis af linsetypen, du ønsker (månedslinse, endagslinse etc.) men også af linsens producent. Kontaktlinser købes ofte på abonnement, men mange optikere tilbyder også at sælge kontaktlinser i løssalg, hvor du f.eks. køber linser til tre eller seks måneder. Denne løsning kan være praktisk, hvis du gerne vil skifte mellem at bruge briller og kontaktlinser.

Beliggenhed

Beliggenheden kan naturligvis spille ind på valget af optiker. Det skal nemlig gerne være nemt for dig at komme frem til den ønskede optiker uanset om du kommer til fods, på cykel eller i bil. I Danmark findes de fleste optikere i handelsgader og indkøbscentre, og i større provinsbyer findes der som regel mange forskellige optikere.

Åbningstider

Hvornår har din optiker åbent? Optikerens åbningstider følger som regel åbningstiderne hos byens øvrige butikker, men du bør altid orientere dig om åbningstiderne inden du begiver dig afsted mod den aktuelle optiker.

Tryghed

Det skal gerne være en tryg oplevelse at besøge en optiker. Denne tryghed skabes først og fremmest ved at optikeren virker kompetent og professionel. Selvom optikeren er interesseret i at sælge dig et produkt – enten briller eller kontaktlinser, er det vigtigt at han eller hun foretager en saglig og kompetent synstest.
Du skal også være tryg ved selve synstesten. Her er det en fordel at optikeren forklarer alt hvad han foretager sig, så du har en forståelse af arbejdsgangen. Hvis du vil blive klogere på denne del, kan du besøge brancheforeningen for optikere på optikerforeningen.dk

Uddannelsen til optiker

Uddannelsen til optiker omfatter både undervisning i klasseværelset og praktiske erfaringer. Undervisningen i klasseværelset omfatter typisk grundlæggende anatomi, fysiologi, fysik, optik og de regler, der gælder for kontaktlinser og briller. Ud over forelæsninger og laboratorier kan de studerende også tage undervisning i optisk matematik, computerbaserede systemer til fremstilling af linser, forretningsaktiviteter for optikere, kommunikationsfærdigheder i forbindelse med patientpleje og kundeservice.
Den praktiske erfaring, der opnås under optikeruddannelsen, kan omfatte synsprøver, måling af briller og kontaktlinser, valg af stel, fremstilling af linser og tilpasning af briller og kontaktlinser. Optikere lærer at bruge specialværktøj som f.eks. phoroptere (der bruges til at måle brydningsfejl) og retinoskoper (der bruges til at måle øjets krumning).
Den praktiske erfaring omfatter også slibning, farvning, kantning, overfladebehandling og overfladebehandling af linser. Ud over undervisning i klasseværelset og praktisk uddannelse omfatter nogle optikeruddannelser praktikophold eller eksterne praktikophold i optiklaboratorier eller brillebutikker.

Faciliteter

Optikerens faciliteter tæller som regel både en brillebutik og et eller flere undersøgelsesrum. I undersøgelsesrummet findes der forskellige instrumenter til at måle dit syn.
Når du skal vælge optiker er det vigtigt, at faciliteterne virker indbydende og behagelige. Det er vigtigt, at der er god plads og ro til at kigge på briller. Det kan være svært at vælge de rette briller, så det er en fordel at man har tid og ro til at fordybe sig.
Det er også relevant at undersøgelsesrummet fremstår rent og indbydende. Instrumenterne skal sprittes af mellem hvert besøg, hvilket mange optikere vælger at gøre i kundens påsyn. På denne måde er der ingen tvivl om, hvorvidt instrumenterne er rengjort.

VIRKSOMHEDSDATA.COM

Virksomhedsdata.com gør det nemt at finde potentielle kunder, leverandører og partnere indenfor din branche.

Drevet af Jysk Mediehus ApS       Kontakt: kontakt@jyskmediehus.dk     
store