Ejendomsmægler: Sådan finder du den bedste ejendomsmægler i din by

Overvejer du at sælge din ejendom? Den rigtige ejendomsmægler kan gøre boligkøbs- eller salgsprocessen meget lettere. Men hvilken mægler skal du vælge? Bliv klogere her på siden.
Find en ejendomsmægler

Overvejelser

LÆS MERE

Tjekliste

LÆS MERE

Hvad laver en ejendomsmægler?

Ejendomsmæglere hjælper folk med at købe og sælge ejendomme. Ejendomsmægleren er både ansvarlig for at vurdere og markedsføre boliger, ligesom du sørger for en række praktiske opgaver vedrørende hussalg. For at kunne løse disse opgaver skal de have et godt netværk, indgående kendskab til lokalområdet og viden om de juridiske aspekter, der knytter sig til ejendomshandel.
Mæglerne sørger for at rådgive om prisfastsættelse, markedsforhold, og andre ejendomsrelaterede spørgsmål – heriblandt at formidle kontakter til andre faggrupper, pengeinstitutter, advokater mm. En ejendomsmægler er som regel sælgerens repræsentant, men som køber er det også muligt at engagere en mægler, som kan assistere i forbindelse med huskøbet, og bl.a. bistå når der skal afgives bud på ejendommen.
Ejendomsmægleren har gerne et køberkartotek, hvor interesserede købere kan blive skrevet op til en ejendom i et specifikt område eller af en specifik type. Ejendomsmægleren står også som regel for den fysiske fremvisning af boligen, ligesom han eller hun kan være vært for et åbent hus-arrangement.

Hvorfor benytte en ejendomsmægler?

Der er flere grunde til at benytte en ejendomsmægler, selvom du naturligvis sagtens kan sælge dit hus eller din ejerlejlighed selv. Ved at benytte en ejendomsmægler får du en professionel sparringspartner, der kan stå for alt det praktiske. Du behøver således ikke selv sørge for at markedsføre din ejendom, vise dem frem for potentielle købere og sætte dig ind i de regler og love, der knytter sig til ejendomshandel.
Du skal naturligvis betale for at benytte en ejendomsmægler. Ejendomsmægleren tager gerne et salær, som kan være en procentdel af salgsprisen. Nogle ejendomsmæglere tager en fast pris for at varetage salget af din bolig. Du bør også være opmærksom på, at der kan opstå ekstraudgifter i forbindelse med markedsføring etc.

Overvejelser når du skal vælge ejendomsmægler

Hvad bør du overveje, inden du vælger en specifik ejendomsmægler? Nedenfor finder du tips til at vælge den bedste ejendomsmægler i dit lokalområde.

Tips: Det skal du overveje, når du skal vælge ejendomsmægler

Anmeldelser / omdømme
Markedsføring
Erfaring
Beliggenhed
Pris
Tryghed

Anmeldelser og omdømme

Brug anmeldelser og anbefalinger fra familie og venner, når du skal vælge en ejendomsmægler. Har du familie og venner, som kan anbefale en ejendomsmægler i dit lokalområde, er det oplagt at lytte til dem. Gode erfaringer lover nemlig også godt, når du selv skal sælge din bolig.
Du kan også med fordel kigge efter anmeldelser på nettet, eller du kan holde øje med hvilken ejendomsmægler, der er mest aktiv i dit område. Er ejendomsmægleren ofte til stedet i dit kvarter er det et tegn på, at mægleren er kvalificeret til at sælge din bolig.

Markedsføring

Det er vigtigt, at den ejendomsmægler, du vælger, formår at markedsføre din bolig. Med den rette markedsføring, når boligen ud til de relevante personer, som kunne være interesseret i netop dit hus eller din ejerlejlighed.
En markedsføringspakke hos en ejendomsmægler vil ofte bestå af billeder din bolig, en plantegning samt en beskrivelse af boligen. Hvorvidt der medfølger ekstern markedsføring – avisannoncer og digitale annoncer – kommer an på den aftale, du indgår med mægleren. Disse annoncer kan koste ekstra.
Det er vigtigt at I får lavet en forventningsafstemning tidligt i processen, så du ved præcis hvad ejendomsmægleren har tænkt sig at gøre i forhold til markedsføring. Den eksterne markedsføring er trods alt et vigtigt redskab i jagten på potentielle købere.

Hvornår skal du sælge din bolig?

De fleste boliger tager sig bedst ud i sommerhalvåret. På denne årstid kan du nemlig få taget nogle flotte billeder af boligen. Disse billeder skal gerne fungere som blikfang, og således være med til at skabe opmærksomhed omkring din bolig.
Det er ikke altid muligt at planlægge et hussalg efter hvornår ejendommen vil tage sig bedst ud på et billede, og det ideelle salgstidspunkt er således det tidspunkt hvor det passer ind i dit og din families liv. Står du med en anden bolig på hånden, kan det være vigtigt at afhænde din eksisterende bolig relativt hurtigt, hvilket imidlertid kan påvirke prisen.

Erfaring

En ejendomsmægler skal gerne have erfaring med netop den type ejendom, som du ønsker at sælge. Gælder det et klassisk parcelhus fra 70’erne, en muremestervilla fra 30’erne, et nedlagt landbrug eller en ejerlejlighed i midtbyen, så er det en fordel, hvis ejendomsmægleren er vant til at sælge, fremvise og markedsføre denne type bolig.

Beliggenhed

Beliggenheden spiller en stor rolle, når vi køber ejendom, og derfor bør beliggenhed også vægte højt, når du skal vælge din kommende ejendomsmægler. Vil du tiltrække lokale boligkøbere, er det oplagt at alliere dig med en lokal ejendomsmægler, som har kontor i din by eller bydel. Ejendomsmægleren skal nemlig gerne kende lokalområdet, og vide hvad der rører dig i dit kvarter.
Lokalt kendskab gør ejendomsmægleren bedre til at give en retvisende vurdering af din bolig, men også til at finde den rette køber. Mange ejendomsmæglere har et omfattende køberkartotek, som ofte består af personer fra lokalområdet.

Pris

Når du skal vurdere en ejendomsmægler, skal du give dig god tid til at undersøge forskellige ejendomsmæglere, se på anmeldelser og naturligvis sammenlign honorarer og salærer. Priserne kan variere ganske meget fra ejendomsmægler til ejendomsmægler, så det er vigtigt at forstå, hvilke tjenester, der er inkluderet i deres priser, og hvordan eventuelle gebyrer og ekstraomkostninger beregnes. I Danmark var gennemsnitsprisen for at hyre en ejendomsmægler i 2021 på 85.000 kr.

Tryghed og personlighed

Det er vigtigt at være på bølgelængde med sin ejendomsmægler – både når det kommer til det praktisk og det personlige. Et hussalg skal være en god oplevelse – særligt hvis det gælder et hus, du har haft gennem mange år. Det kan være vemodigt at sige farvel til sit hjem, og derfor er det belejligt at have en kompetent med også medfølende ekspert ved sin side.
Du skal sikre dig, at du har et godt forhold til din ejendomsmægler. Du skal føle dig tryg ved at arbejde sammen med mægleren, for at få de bedste resultater i hele processen. Et ejendomsmæglerfirma består gerne af flere forskellige mæglere, og føler du ikke at du er udsat for det perfekte match, er der intet i vejen for, at du beder om at en af de øvrige mæglere overtager din sag.

Sådan forbereder du en fremvisning af dit hus

Når du skal sælge et hus, er en af de vigtigste ting besigtigelsen. Det er her, at potentielle købere vurderer din ejendom og beslutter, om de vil afgive et tilbud eller ej. Derfor er det vigtigt, at du forbereder din bolig på forhånd for at maksimere dens tiltrækningskraft og tiltrække seriøse købere. Her er nogle tips til at forberede dit hus til en fremvisning:
Før fremvisningen skal du tage dig tid til at rengøre alle rum i din ejendom grundigt, herunder vægge, gulve, vinduer og inventar. Du bør også rydde op i hvert rum, og fjerne de genstande, der ligger og roder. Rod (og generelt for mange genstande) kan få rummet til at virke mindre og mere uoverskueligt.
Sørg for at der er godt lys i hvert rum – enten med naturligt eller kunstigt lys. Naturligt lys kan få et rum til at føles større og lysere, mens kunstige lamper kan bruges til at fremhæve visse funktioner i huset. Belysningen bør også justeres tilsvarende i hele hjemmet i overensstemmelse med det tidspunkt på dagen, hvor der forventes besøgende.
Sørg for at fjerne personlige effekter i huset. Læg personlige genstande som fotografier og andre familieminder væk, så potentielle købere bedre kan forestille sig, at det er dem, der bor i huset.
Udnyt dufte og duftstoffer for at skabe en behagelig atmosfære i hele ejendommen. Du kan bruge naturlige dufte som blomster eller stearinlys, samt luftfriskere for at få huset til at dufte indbydende og attraktivt. Vores lugtesans har stor betydning for, hvordan vi oplever verden, og derfor gælder det om at skjule eventuelle luftgener – f.eks. fugt, cigaretrøg, lugt fra husdyr etc.

Tænk over hvordan dit hjem ser ud

Forsøg at skabe hygge i dit hjem. Sørg for at der er varmt og rart i huset. Foregår fremvisningen i vinterhalværet, er det vigtigt at der er en behagelig temperatur i huset, ligesom du kan påvirke stemningen med stearinlys. Har du en brændeovn, er det oplagt at tænde op i den i forbindelse med fremvisningen.
Undgå af fremhæve bygge- og renoveringsprojekter. Bor du i et ældre hus, der ikke er blevet renoveret for nylig, er det sandsynligt, at de kommende købere vil foretage ændringer af huset – f.eks. montere nyt køkken eller bad, skifte tag eller lignende. Det betyder imidlertid ikke at du skal være ligeglad med hvordan dit eksisterende køkken ser ud. Købernes fremtidens byggeprojekter skal starte med en drøm og ikke en barske virkelighed, der kræver handling.
Sælg et møbleret hjem. Er du allerede ved at flytte ud – eller er den ene part allerede flyttet til en ny adresse – kan hjemmet hurtigt virke tomt og forladt. Et forladt hjem sender ikke et godt signal, så det kan anbefales at erstatte de møbler, du flytter ud, med nogle nye – eventuelt fra en genbrugsbutik eller loppemarked. Et beboet hus sælger bedre end et tomt og forladt hus.

Husk den jævnlige kontakt med ejendomsmægleren

Det er vigtigt at du bevarer den tætte kontakt til ejendomsmægleren under hele processen. Salg af ejendom kan foregå ganske hurtigt, men i nogle tilfælde kan det også tage lang tid. Tjek eventuelt den gennemsnitlige liggetid på boliger i dit område.
Har der ikke været aktivitet omkring din bolig i noget tid, er det en god idé at bede ejendomsmægleren om en opfølgning. Her kan I drøfte hvad næste skridt skal være, og om der eventuelt er noget du eller mægleren skal gøre anderledes.

VIRKSOMHEDSDATA.COM

Virksomhedsdata.com gør det nemt at finde potentielle kunder, leverandører og partnere indenfor din branche.

Drevet af Jysk Mediehus ApS       Kontakt: kontakt@jyskmediehus.dk     
store